Miroslav Šašek FoundationMiroslav Šašek FoundationMiroslav Šašek Foundation




Miroslav Šašek

Miroslav Šašek

Miroslav Šašek (18. 11. 1916 – 28. 5. 1980) byl český malíř, ilustrátor a spisovatel. Většinu života prožil v emigraci: v Paříži, Mnichově, kde byl několik let zaměstnancem rádia Svobodná Evropa, a na cestách po celém světě. Z jeho díla jsou nejznámější ilustrované průvodce po světových metropolích a státech „pro děti od osmi do osmnácti let“.

Život

Miroslav Šašek se narodil v Praze na Žižkově. Po absolvování reálky studoval  ČVUT v Praze (škola architektury a škola kreslení a malování, prof. Oldřich Blažíček). V letech 1938 a 1939 podnikl studijní cesty do Anglie, Francie, Německa, Belgie, Holandska, Anglie a Skotska.

V lednu 1946 se v Jablonci nad Nisou oženil s Jindřiškou Tumlířovou, zvanou Dynda, která pocházela z Loun. V Jablonci krátce žili a navrhovali loutky.

Ve třicátých a čtyřicátých letech Miroslav Šašek ilustroval řadu knih, kreslil karikatury a vtipy do Svobodného slova, Českého slova a Večerníku, byl stálým spolupracovníkem nedělní přílohy Českého slova „Kvítko“, dělal i grafickou úpravu několika týdeníků.

V roce 1947 odešli Šaškovi do Paříže, kde Miroslav začal studovat na Ecole des Beaux Arts, dokončoval ilustrace pro české vydání Chevallierových Zvonokosů. Začal zde také pro Kuncířovo nakladatelství kreslit turistického průvodce městem pro děti, ale zůstalo jen u přípravných prací. Po únoru 1948 zvolil emigraci a tři roky se v Paříži zkoušel živit jako grafik a architekt.

V letech 1951 – 57 byl Miroslav Šašek změstnancem rádia Svobodná Evropa. Nastoupil jako produkční spolupracovník, ale prakticky přes noc se zde stal hlasatelem, hercem, recitátorem i zpěvákem. S Františkem Smrčkem pro své spolupracovníky vydávali cyklostylovaný časopis Škorpion. Do Mnichova a redakce Svobodné Evropy svého manžela následovala i Dynda, která tu pracovala jako asistentka režie. Pro Svobodnou Evropu kreslil Miroslav Šašek i obrázky na letáky, které byly v padesátých letech prostřednictvím balónů dopravovány na území Československa. Spolupracoval také s exilovými časopisy a nakladatelstvími, je autorem grafických úprav, obálek a ilustrací řady titulů.

Po rozvodu s Dyndou strávil Miroslav Šašek v roce 1956 několik měsíců u rodiny Ladislava Čerycha v Bruggách. Na podzim roku 1957 ukončil zaměstnání v rádiu Svobodná Evropa, a vrátil se do Paříže k přerušené práci na turistickém průvodci pro děti. V Mnichově měl v tomto roce výstavu obrazů. Zahajovala provoz instituce Haus der Begegnung (Dům setkání), která měla sloužit ke kontaktu uprchlíků ze zemí za železnou oponou a místních obyvatel.

Kniha This is Paris se Šaškovými ilustracemi i textem vyšla v roce 1959 v nakladatelství Allen v Londýně, brzo poté i v nakladatelství McMillan v New Yorku. Následovaly knihy o Londýně, Římě, New Yorku, Edinburgu, Mnichově, Benátkách, San Francisku, Izraeli, mysu Cape Canaveral, Irsku, Hong Kongu,  Řecku, Texasu, OSN, Washingtonu D.C., Austrálii a historické Británii. Neuskutečnily se plány na knížky o Bombaji, Dillí (nabídka Air India), Bermudách, Kanadě (návrh přišel od Canadian Pacific), Riu de Janeiru, Kodani, Stockholmu, Vídni, Amsterdamu…

Knihy z řady This is byly přeloženy do mnoha jazyků, vycházely ve Francii, Itálii, Německu, Španělsku, jižní Americe, Japonsku i ve Skandinávii v desetitsícových nákladech. Přinesly svému autorovi několik ocenění, podle čtyř z nich (New York, Izrael,  Benátky, Irsko) byly natočeny filmy, motivy z Šaškových ilustrací se objevily na pohlednicích, plakátech a užitkových předmětech.

Kromě ilustrovaných průvodců po městech a zemích Šašek vydal další dvě autorské knížky: Stone is not Cold a Mike and the Modelmakers, a několik dalších titulů ilustroval. Pro rádio Svobodná Evropa v šedesátých letech pravidelně psal a namluvil fejetony a postřehy z cest po světě.

V únoru roku 1961 se Miroslav Šašek oženil s Annou Molkovou, která v rádiu Svobodná Evropa pracovala pod jménem Anka Dušanová jako hlasatelka. Anna a její syn Pedro Dušan se mu stali rodinou, za níž se ze svých četných cest do Mnichova vracel, ale i toto manželství se po deseti letech rozpadlo.

Ani během práce na knihách Miroslav Šašek nepřestával malovat. V posledních patnácti letech života uspořádal řadu výstav svých obrazů v Německu, Švýcarsku, Velké Británii, Austrálii a USA.

Zemřel 28. května 1980 ve Wettingenu u Zürichu u své sestry Věry.

Bibliografie:

autorské knihy:

?1930 Jaro, léto, podzim,zima

1947 Benjamin a tisíc mořských ďasů kapitána Barnabáše

1948 Veselý kalendářík

1948 Má nejmilejší říkadla

1959 This is Paris (česky 2013 To je Paříž)

1959 This is London (česky 2013 To je Londýn)

1960 This is Rome (česky 2014 To je Řím)

1960 This is New York

1961 This is Edinburg

1961 This is Münich

1961 This is Venice

1961 Stone is not cold

1962 This is San Francisco

1962 This is Israel

1963 This is Cape Canaveral (později vyšlo pod názvem This is Cape Kennedy, reedice 2099 pod názvem This is the Way to the Moon)

1964 This is Ireland

1965 This is Hong Kong

1966 This is Greece

1967 This is Texas

1968 This is United Nations

1969 This is Washington, D. C.

1970 This is Australia (česky 2014 To je Austrálie)

1970 Mike and the modelmakers

1974 This is Historic Britain (reedice 2008 pod názvem This is Britain)

 

ilustrace:

1938 Synecký, František: Jak se létá na křídlech větru

1943 Mrázek, Fanda: Šťastný človíček

1944 Mrázek, Fanda: Bída je pes

1944 Merten, Vojta Kašpárek: Nejkrásnější pohádka Kašpárka Vojty Mertena              

1944 Jist, Adam: Splněné touhy      

1945 Pilař, Jan: Krysař

1946 Elsnic, Ludvík: Výcvik plachtaře       

1946 Kalendář zemědělských novin a Besedy naší rodiny 

1946 Paťha, Karel: Stačí umět řvát 

1946 Valenta – Alfa, Václav: Pojď sem, synu….!  

1947 Queen. Ellery Jr.: Tajemství černého psa      

1947 Bandello, Mateo: Novely        

1947 Semráková, Františka: Frydolín a hastrman  

1948 Valenta – Alfa, Václav: Sahýrek        

1948 Chevallier, Gabriel: Zvonokosy         

1948 Hiršal, Josef: Červená karkulka          

1950 Petiška, Eduard: Sedm mamlasů (německy 1950 Der sieben Schlemihle)  

1950 Snížek, Jan: Čertovo kolo

1953 Šklíbová, Hana: Pohádky

1956 Štědrý, Vladimír: J. V. císař Spojených států a jiné povídky

1958 Claudel, Paul: Svaté obrázky české, Images saintes de Boheme

1963 Femmster Jashemski, Wilhelmina: Letters from Pompei

1974 Colpet, Max: Zoo ist das Leben (Satierische Verse)

1990 Tomáš, František: Je sedm hodin středověkého času: postavy a příběhy ze začátků            Svobodné Evropy

 

obálka, grafická úprava:

1947 Lužík, Rudolf: Český lidový humor

1947 Běhounková, Bohumila: Ruský humor

1947 Balcar, Josef: Anglické a americké anekdoty

1947 Tichý, Ota: Francouzské anekdoty

1952 Peroutka, Ferdinand: Projevy k domovu

1953 Čep, Jan: Cikáni

1953 Peroutka, Ferdinand: Začátky česko-slovenského soužití

1954 Baby, J. K.: Ptačí melodie

1954 Neviditelný domov, verše exulantů 1948-1953

1955-56 Kratochvil, Josef: Problém zoopsychologie a zoosociologie. II/1, Problém hry zvířat. II/2, Problém orientační schopnosti. II/4, Teritorium a jeho psychický význam

1958 Baby, J. K.: Bajky a povídky z přírody

1959 Pasternak, Boris: Básně doktora Živaga

1959 Čep, Jan: Malé řeči sváteční

1959 Kratochvil-Christen, Atonín: Poutník neznámých oceánů : román o objevení Ameriky

1959 Hostovský, Egon: Půlnoční pacient

1959 Radimský, Ladislav: Rub a líc našeho národního programu v atomovém věku

1972 Solženicyn, Alexandr: Řeč o pravdě

1973 Kovtun, Jiří: Pražská ekloga

1975 Čep, Jan: Sestra Úzkost

          

Výstavy

1957 Mnichov

      ?  New York

1973 Ascona

1977 Mnichov

2012 Tábor

2013 Moskva

2013 Nižný Novgorod

2014 Praha

2014 Mnichov

2015 Roudnice nad Labem

2016 Bratislava

Ceny

1960 Award for Excellence Society of Ilustrators

1960 Annual National Exhibition, New York

1960 The best children books of the year, The New York Times Book Review

1961 Junior Book Award of Boys´ Club of America,

1961 The Leyton Price, London

1962 Schlüssel der Stadt San Francisco,

1962 a 1965 Meilleur livre l´anée par Loisirs Jeunes

Literatura

Černá, O., Miroslav Šašek, Revolver Revue č. 89, 2012.

Ryška, P., Šrámek, J., M. SASEK se vrací domů, Živel č. 37, 2013.

Svobodová, B., To je Šašek, Art+Antiques č. 2, 2014.

Tomek, P.,  Tvorba Miroslava Šaška na letácích Svobodné Evropy, in Paměť a dějiny 1, 2014

Salisbury, M.., Černá, O., Ryška, P.,  To je M. Sasek, Baobab, 2014

Odkazy

http://www.sasekfoundation.eu/

http://www.miroslavsasek.com/

http://www.baobab-books.net/miroslav-sasek

http://padesatky.info/19591960/81-m-sasek-se-vraci-domu

http://www.rozhlas.cz/svobodne/kniha/_zprava/balony-svobody-nad-ceskoslovenskem--944937

Miroslav Šašek v Souborném katalogu ČR:

http://aleph.nkp.cz/F/3EU6CEX2UYX4YV46CFEVY5QYBMBGJKFC8E8LS37YEJV9PG39PS-29403?func=short-jump&jump=000001

Miroslav Šašek v Památníku Národního písemnictví:

http://78.80.0.12/i2/i2.entry.cls?ictx=pnp&op=result&src=pnp_un_cat&field=AUK&term=%22^pnp_un_auth\*0015329^%22&qt=zf&disp=%C5%A0a%C5%A1ek%20Miroslav%201916-1980

Miroslav Šašek v Sukově studijní knihovně literatury pro mládež:

http://katalog.npmk.cz/authorities/625160

http://katalog.npmk.cz/authorities/801765

http://katalog.npmk.cz/authorities/669424

Miroslav Šašek v knihovně Libri prohibiti:

http://libpro.cts.cuni.cz/emil/emil1.htm

zvukový záznam pořadů rádia Svobodná Evropa: http://www.esbirky.cz/hledat/fulltext/?q=miroslav+%C5%A1a%C5%A1ek

Nadace

Dědicové autorských práv na dílo Miroslava Šaška z České republiky, Belgie a Švýcarska, se rozhodli vložit tato práva do nadace. Nadační fond Miroslava Šaška byl zapsán do nadačního rejstříku vedeném u Krajského soudu v Českých Budějovicích dne 26. 9. 2011. Ve svém statutu si stanovil za úkol mimo jiné podporovat šíření díla Miroslava Šaška ve světě a podporu současné tvorby knih pro děti.